Пошук по сайту:

Фонд держмайна продав державний порт компанії, пов’язаній із проросійським бізнесменом

Фонд держмайна продав державний порт компанії, пов’язаній із проросійським бізнесменом
Фонд держмайна продав державний порт компанії, пов’язаній із проросійським бізнесменом

Засновник компанії «Еліксир-Україна», яка купила у Фонду державного майна України Міжнародний торговий порт Усть-Дунайськ, є бізнес-партнером проросійського бізнесмена з Одеси Андрія Іванова, який зараз живе у Сербії.

Про це йдеться в розслідуванні hromadske.

Порт Усть-Дунайськ продали на аукціоні в січні 2023 за 200 мільйонів гривень. У серпні того самого року угоду фіналізували, і компанія «Еліксир-Україна» стала повноправною власницею порту. А втім, як з’ясували журналісти hromadske, власник «Еліксир-Україна» Валерій Віхренко і досі пов’язаний із проросійським бізнесменом Андрієм Івановим.

Проросійський бізнесмен Андрій Іванов — засновник холдингу «Трансшип». Це група компаній, яка впродовж багатьох років займалася перевалкою та перевезенням вантажів у портах Чорного моря, і забезпечувала буксирне обслуговування.

Після окупації Криму тамтешня компанія Іванова була перереєстрована за російським законодавством і продовжила роботу у РФ. Впродовж багатьох років компанії групи Андрія Іванова фігурували в розслідуваннях СБУ про незаконне перевезення людей з окупованого Криму до материкової України.

Читайте по темі: Військові кіберфахівці зламали сервери військово-промислових кластерів РФ

Валерій Віхренко, нинішній власник порту Усть-Дунайськ у розмові з hromadske спочатку заперечував будь-які зв’язки з Івановим, але згодом визнав, що купує його бізнес.

«Дивіться, я не приховую, що я у пана Іванова викупляю елеватор “Струмок”. Людина продає свій бізнес. Я в нього викупляю елеватор “Струмок”, бо він продає […] Він сьогодні розпродає все, от все він розпродає і закриває свій бізнес в Україні», — сказав Віхренко.

Порт Усть-Дунайськ на сьогодні має єдиний майданчик у містечку Кілія, на якому обробляється приблизно пів мільйона тонн вантажів на рік, здебільшого зернових. Після вторгнення Росії в Україну на певний час цей порт став стратегічним активом, оскільки порти Одеси, Миколаєва та Херсона зупинили свою роботу, і основний потік експорту України було спрямовано через дунайські порти.

В’ячеслав Касім

Коментарі:

comments powered by Disqus