Пошук по сайту:

Відмивання коштів та наркотрафік: як скандальна EasyPay братів Авраменків отримала ліцензію від НБУ?

Відмивання коштів та наркотрафік: як скандальна EasyPay братів Авраменків отримала ліцензію від НБУ?
Відмивання коштів та наркотрафік: як скандальна EasyPay братів Авраменків отримала ліцензію від НБУ?

ТОВ "Фінкомпанія "Контрактовий дім", яка обслуговує EasyPay, отримала ліцензію на надання платіжних послуг попри скандали з наркотиками, відмиванням коштів з азартних ігор. Відкриті джерела говорять, що таку довіру від держави власники EasyPay Олексій та Антон Авраменки, ймовірно, отримали завдяки покровителям та давнім знайомим: Сергію Савчуку, керівнику Департаменту методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ НБУ, та Наталії Лапко, директорці департаменту платіжних систем НБУ.

Про це пише СтопКор.

У 2024 році Національний банк скасував реєстрацію участі ТОВ "ФК "ЕЛАЄНС" у платіжних системах. Це компанія, яка відповідно до Реєстру платіжної інфраструктури є непрямим учасником міжнародних платіжних систем Visa та MasterCard та діє під брендом "Fondy". Причиною такого скасування є отримана від правоохоронних органів інформація, що діяльність ТОВ "ФК "ЕЛАЄНС" містить ризики виникнення загроз національній безпеці України. Проте це не єдина платіжна система в Україні, що потребує пильної уваги.

Ще 9 травня 2023 року Національний банк України прозвітував про компанії, що були включені до Реєстру платіжної інфраструктури. І от серед тих, хто отримав ліцензію на надання платіжних послуг, є ТОВ "Фінкомпанія "Контрактовий дім", яка обслуговує EasyPay та має одних і тих же власників – Олексія та Антона Авраменків.

Олексій та Антон Авраменко qhiddkiruirdhab

Читайте по темі: Нацбанк оштрафував "Юнекс Банк" та сервіси мікрокредитів Moneyveo і "Швидко Гроші"

Проте ця компанія ще не так давно, у 2022 році, була замішана у справі "IBOX банку", діяльність якого було припинено у зв’язку зі скандалом про приймання платежів за азартні ігри. Тоді НБУ викрив компанії, які по суті були фіктивними, оскільки у більшості з них працювало по одному співробітнику. Ці компанії не мали сплаченого статутного капіталу, активів та виручки та жодного відкритого рахунку в інших банках. Проте "IBOX банк" змінював для цих компаній призначення платежів (міскодинг) та класифікував подібні операції як ставки за спортивний покер, потім ці кошти перераховувались на великі букмекерські компанії.

А от в кінці цього ланцюжка – термінали самообслуговування, через які ці кошти надходили на рахунки фіктивних підприємств. І серед цих операторів є EasyPay (оператор – ТОВ "Фінкомпанія "Контрактовий дім").

Які ще сумнівні операції, ймовірно, оплачуються через EasyPay

За даними ТГ-каналу "Джокер", через EasyPay нібито активно здійснюються платежі за наркотики, зброю та інші нелегальні операції. Крім того, EasyPay успішно зайняв нішу азартних ігор після виходу GlobalMoney з ринку. Проте власники EasyPay активно заперечують ці звинувачення.

Через EasyPay ніби то, активно здійснюються платежі за наркотики, зброю та інші нелегальні операції

Але от аналіз відкритих джерел свідчить про те, що ресурс "Джокер" має вагомі підстави для своїх звинувачень. Адже ще у 2019 році на сайті Президента була зареєстрована петиція, яка вимагала закрити EasyPay через здійснення платежів, пов’язаних з наркотрафіком.

Петиція з вимогою закрити EasyPay

І хоча петиція тоді не набрала відповідної кількості голосів, деякі наполегливі журналісти пішли ще далі та проаналізували Реєстр судових рішень. Виявилось, що у справах про торгівлю наркотиками система EasyPay згадувалася найчастіше – з 480 вироків у 113 випадках платежі здійснювались через EasyPay. Це також часто зустрічається в новинах про затримання наркоторговців. Далеко за інформацією навіть ходити не потрібно було. Варто лише вбити в пошукову систему Google слово EasyPay, і вона відразу знаходить подібну інформацію.

Скріншот пошукової системи Google зі словом ’’EasyPay’’

Хто ж покровительствує Авраменкам?

Читайте по темі: Щомісячний прибуток перевищував 150 тисяч гривень: на Чернігівщині викрили злочинну групу виробників та торгівців наркотиками

За інформацією від того ж Джокера, ТОВ "ІЗІ Софт", імовірно, забезпечує прикриття в НБУ для продажу наркотиків та використання дроп-карт через EasyPay.

ТОВ ’’ІЗІ Софт’’ імовірно забезпечує прикриття в НБУ для продажу наркотиків та використання дроп-карт через EasyPay

що належить братам Авраменкам, Олексію та Антону, Сергій Савчук, керівник Департаменту методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ Національного банку. Так от Авраменки, що мають сумнівну репутацію та значні борги, із Сергієм Савчуком знайомі ще з часів студентства.

Сергій Савчук - керівник Департаменту методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ Національного банку

Ймовірно, саме завдяки Савчуку отримало ліцензію на проведення фінансових операцій ТОВ "Фінансова компанія Контрактовий дім", що забезпечує роботу EasyPay, власниками якої також є Антон та Олексій Авраменки.

ТОВ ’’Фінансова компанія Контрактовий дім’’

Інакше виникають запитання, яким чином компанія могла отримати таку ліцензію. Нагадаємо, що батько Авраменків Володимир свого часу був власником збанкрутілого банку "Траст", причому від НБУ отримав, як кажуть, "чорну мітку". Мовою банкірів так називають не бездоганну ділову репутацію.

Батько Авраменків Володимир свого часу був власником збанкрутілого банку ’’Траст’’

Є також інформація з відкритих джерел, що, ймовірно, допомогла в цьому питанні і директорка департаменту платіжних систем НБУ Наталія Лапко. А її син Олександр Лапко працював свого часу посаді CTO EasyPay Group.

 Олександр Лапко працював на посаді CTO EasyPay Group

 Чи безпечний сервіс EasyPay та неприємний слід квазіреспублік

Тож, якщо у справі з банком "Траст" можна сказати, що діти за батьків не відповідають, то інформація про діяльність в окупованій частині Донецької області компанії "АВК", бенефіціаром якої був Авраменко-старший, щонайменше насторожує.

Авраменко Володимир був бенефіціаром компанії “АВК’’

Хоча "АВК" нібито і припинила роботу у 2015 році, проте вже у 2017-му її продукцію раптово виявили в магазинах "ДНР" і "ЛНР", а саму її було зареєстровано в "податкових органах" цих так званих республік як великого "платника податків". Щоправда, тоді справа чомусь швидко зам’ялася. А на сьогодні компанія перебуває у стані припинення, та виконується по ній процедура банкрутства уже протягом 8 років.

Нібито ’’АВК’’ припинила роботу у 2015 році

То що ж так може напружувати у платіжній системі? EasyPay проводить платежі державних структур по програмі "Держава в смартфоні", також має сервіс з оплати проїзду в комунальному транспорті кількох великих міст, приймає комунальні платежі та оплату послуг ЦНАПів і Сервісних центрів МВС. Тобто обслуговує близько 20 млн українців. Уявляємо, скільки даних про кожного користувача може отримати і зберігати система. Так от, враховуючи усе вищесказане, за долю цієї інформації стає дещо тривожно, але висновки для кожного – свої.

stopcor.org

Читайте по темі:

Колишній власник «Імексбанку» Клімов має виплатити НБУ 309 мільйонів гривень
Українцям готують обмеження переказів грошей з картки на картку – НБУ
В Еквадорі знайшли кокаїн у ящиках з бананами для Росії на 250 мільйонів доларів
Гауляйтера "ЛНР" Пасічника заочно засудили до 12 років ув’язнення
Історія неймовірного успіху монополії на ринку грального бізнесу в обличчі загадкової ТОВ «Даймонд Пей»
Правоохоронці викрили наркоторговців, які постачали "товар" під виглядом косметики
Оточення Королевської продовжує захоплювати майно "Епіцентрів" в окупованих Луганську та Мелітополі
Власник незаконних онлайн-казино Максим Кріппа приховує свої темні справи під прикриттям чесного бізнесмена
Україна націоналізує банк підсанкційного бізнесмена Богуслаєва
Нацбанк забороняє використовувати кредитні кошти для участі в азартних іграх

Коментарі:

comments powered by Disqus