Пошук по сайту:

Розчистку озера Синє в Києві заблокувало БЕБ

Розчистку озера Синє в Києві заблокувало БЕБ
Розчистку озера Синє в Києві заблокувало БЕБ

25 червня 2024 року КП “Плесо” вчергове оголосило тендер на розчистку озера Синє на столичному масиві Виноградар. Вартість питання – 96,35 млн гривень. Це вже третій тендер по Синьому в цьому році.

Про це пише Київвлада.

Перший відмінили, через “відсутність учасників”, другий скасовано за листом Київського територіального управління Бюро економічної безпеки (БЕБ). На думку аналітиків БЕБ, переможець тендеру не відповідає кваліфікаційним вимогам та повідомив про себе недостовірні дані. В БЕБ стверджують, що такими чином убезпечили міський бюджет від неефективного використання понад 79 млн гривень. 

Як стало відомо повідомлення на сайті БЕБ від 25 червня 2024 року, після рекомендацій співробітників Київського БЕБ, замовник скасував процедуру проведення закупівлі робіт з розчищення та благоустрою озера.

Позиція БЕБ

Читайте по темі: На Київщині затримали посадовця, який завдав збитків держбюджету на понад 93 млн грн

“Аналітики Територіального управління БЕБ у місті Києві у ході моніторингу публічних закупівель виявили ризиковий тендер. Про проведення закупівлі робіт з розчищення та благоустрою озера оголосило столичне комунальне підприємство. Вартість тендеру становила понад 96 млн грн.  За результатами проведеної процедури було визначено підприємство-переможець, остаточна цінова пропозиція якого склала близько 79 млн грн. Фахівці БЕБ під час аналітичного дослідження тендерної документації встановили низку ризиків, що стосуються зазначеної компанії. Зокрема це невідповідність підприємства кваліфікаційним вимогам до переможця публічної закупівлі, а також надання ним недостовірної інформації, яка вплинула на визначення результатів закупівлі. Аналітики Бюро скерували на адресу комунального підприємства рекомендаційний лист із зазначеними ризиками. В результаті замовник скасував процедуру проведення закупівлі. Таким чином аналітики ТУ БЕБ у місті Києві упередили неефективне використання близько 79 млн грн зі столичного міського бюджету”, – йдеться у повідомленні БЕБ. 

Тендерна епопея

Мова йде про тендер зі стартовою ціною в 96,35 млн гривень на розчистку та благоустрій озера Синє у Подільському районі, оголошений столичним КП “Плесо” 15 травня 2024 року.
Тендер озеро Синє eiqduidtzidexhab
Єдиним учасником тендеру стало київське ТОВ “Абсолют-Клімат”, яке зголосилося проводити відповідні роботи за 79,42 млн гривень. Між тим, згідно з інформацією в електронній системі публічних закупівель Prozorro, 17 червня 2024 року замовник відхилив пропозицію цією ТОВки, а самі торги були скасовані через “неможливість здійснення закупівлі внаслідок непереборної сили”. 
БЕБ заблокувало розчистку озера Синє в Києві
Це вже не перша спроба ТОВ “Абсолют-Клімат” розчистити Синє. Наприклад, 15 квітня КП “Плесо” вже проводило аналогічний тендер. Тоді вищезазначена ТОВ-ка готова була виконати  ці роботи за 79,606 млн гривень. Між тим, згідно з інформацією в електронній системі публічних закупівель Prozorro, 2 травня 2024 року замовник відхилив пропозицію цією ТОВки, а самі торги були скасовані з причини “відсутності пропозицій”. 
БЕБ заблокувало розчистку озера Синє в Києві
25 червня 2024 року КП “Плесо” оголосило новий тендер на розчистку озера Синє. При цьому зробило це рівно за годину до того як повідомлення про відміну попередньої процедури закупівлі була оприлюднена на офіційному сайті БЕБ.
БЕБ заблокувало розчистку озера Синє в КиєвіЧи прийде ТОВ “Абсолют-Клімат” ще раз на торги, оголошені “Плесо” наразі невідомо. згідно з інформацією в електронній системі публічних закупівель Prozorro, заявки від потенційних учасників прийматимуться до 10 липня, а самі торги мають відбутися 11 липня 2024 року.

Історія Синього

Ще в серпні 2023 року мешканці столичного масиву Виноградар почали бити на сполох, заявляючи про катастрофічне обміління озера, припустивши, що водний об’єкт навмисне знищують під чергову забудову. 

Нагадаємо, у 2018 році КП “Плесо” планувало розробити проєкт розчистки та благоустрою Синього озера. Кошти на це обсягом 850 тисяч гривень, як відомо, було закладено в межах Київського міського фонду охорони навколишнього природного середовища на 2018 рік.

Проте у 2020 році жителі Подільського району продовжували скаржитися на стан озера.  При цьому, як зазначалося, балансоутримувач озера КП “Плесо” ніяк не міг провести очищення озера, хоча гроші на це було виділено.

У липні 2020 року депутат Київради Юрій Дідовець (фракція “Батьківщина”) висловив незадоволення відповіддю “Київводоканалу” щодо причин припинення наповнення водою озера Синє у Подільському районі. У свою чергу мешканці житлового масиву Виноградар досі були стурбовані  бездіяльністю КП “Плесо”.

У жовтні 2021 року столична міськрада затвердила програму екологічного благополуччя Києва на 2022-2025 роки, до якої таки потрапила умова про розчищення та благоустрій озера Синє, що в Подільському районі.

Автор: Єгор Шильбаум

Коментарі:

comments powered by Disqus