Пошук по сайту:

Реконструкцію дамб мулових полів БСА за 383 млн гривень довірили компанії з досвідом ремонтика пляжних навісів

Реконструкцію дамб мулових полів БСА за 383 млн гривень довірили компанії з досвідом ремонтика пляжних навісів
Реконструкцію дамб мулових полів БСА за 383 млн гривень довірили компанії з досвідом ремонтика пляжних навісів

Київське комунальне підприємство “Київбудреконструкція” змінило підрядника реконструкції дамб двох мулових полів Бортницької станції аерації (БСА), де висушують осад зі стічних вод столичного регіону.

Без конкурсу новим виконавцем робіт майже за 383 млн гривень обрали місцеве ТОВ “Сінергія Буд”, яка отримує бюджетний підряд в столиці вперше та і взагалі похизуватися великим списком перемог в тендерах не може. До цього ця компанія поставила партію насосів для аеропорту “Бориспіль” та ремонтувала роздягальню, душову і навіси на пляжі Запорізької області. Чи вистачить цього мізерного досвіду для виконання масштабної реконструкції дамб, покаже час, але вже зараз відомо, що інженерів та вантажну техніку через брак власних ресурсів вказане ТОВ залучатиме в якості субпідрядників.

Як стало відомо з оголошення електронної системи ProZorro, 6 червня 2024 року КП “Дирекція з капітального будівництва та реконструкції “Київбудреконструкція” (*) уклало з ТОВ “Сінергія Буд” (**) договір на проведення реконструкції дамб мулових полів № 1 та № 2 БСА. Ціна договору склала 382,95 млн гривень.

За умовами договору, до кінця поточного року на дамбах мулових полів БСА повинні влаштувати залізобетонні буронабивні палі, плити, стіни та розпорки, прокласти гідроізоляцію та каналізацію, а також виконати земляні роботи. Ціна договору визначена сторонами як динамічна, тобто вона може бути скоригована в процесі виконання робіт. Вже 13 червня 2024 року сторони уклали додаткову угоду про незначне зменшення ціни договору – до 382,75 млн гривень.

КП “Київбудреконструкція” підписало договір на реконструкцію мулових полів № 1 та № 2 БСА з ТОВ “Сінергія Буд” без аукціону, оскільки ця компанія була єдиним претендентом на підряд. Однак, як виявилося з поданих ТОВ “Сінергія Буд” документів, виконувати реконструкцію воно буде не лише власними силами. Фірма заявила про залучення чотирьох субпідрядників – ТОВ “Універсал Пром Трейд” (***) та ФОПів Павла Нуждова, Павла Науменка і Олега Туніка. Сукупна вартість робіт та послуг субпідрядних організацій по плану становитиме не більше 20 % від вартості ціни договору.

Читайте по темі: Голова Департаменту регіонального розвитку КОДА Марищен придбав нову автівку

В довідках ТОВ “Сінергія Буд” про наявність працівників зазначено, що три згадані ФОПи – Павло Нуждов, Павло Науменко і Олег Тунік – залучатимуться як позаштатні інженери. Крім них над реконструкцією працюватимуть п’ятеро штатних працівників – директор, інженер з проєктно-кошторисної роботи, начальник виробничого відділу та два виконавці. Ще у штаті ТОВ “Синергія Буд” нараховується чотири працівники робітничих професій, які працюють за сумісництвом – один бетоняр та три стропальники (людина, яка причеплює вантаж до крана). Таким чином, загалом ТОВ “Сінергія Буд” заявило про залучення до реконструкції вартістю 382,75 млн гривень лише 12 осіб.

Про підрядника

Згідно з даними аналітичної системи Youcontrol, ТОВ “Сінергія Буд” зареєстровано в 2018 році в Києві. Основний вид діяльності – будівництво житлових і нежитлових будівель. Власником компанії є Яків Ярмоленко, зареєстрований в місті Карлівка на Полтавщині. Керівником значиться Максим Макаров.

За даними Clarity Project, замовлення на реконструкцію дамб мулових полів № 1 та № 2 БСА є третім бюджетним підрядом ТОВ “Сінергія Буд” за всю його історію. До цього компанія за результатами публічних закупівель отримувала тільки два порівняно незначні замовлення загальною вартістю 6 млн гривень і ті ще в 2019-2020 роках: на постачання насосів та компресорів для ДП “Міжнародний аеропорт “Бориспіль” та виконання капремонту споруд на території пляжу закладу оздоровлення та відпочинку “Юність” (селище Кирилівка Запорізької області) на замовлення Запорізької атомної електростанції.

Зазначимо, що для участі в тендері на реконструкцію мулових дамб БСА ТОВ “Сінергія Буд” повинно було підтвердити досвід виконання таких робіт. Як аналогічний компанія надала договір на капремонт пляжних споруд “оздоровниці” “Юність” за 4,7 млн гривень. За ці кошти компанія ремонтувала огорожу пляжу, рятувальну вишку, роздягальню, душову, навіси, а також підключала водопровід і каналізацію.

Про субпідрядників

Судячи з основного виду діяльності ТОВ “Універсал Пром Трейд”, яке ТОВ “Сінергія Буд” залучатиме до реконструкції дамб мулових полів БСА, ця фірма надаватиме для вказаних робіт вантажну техніку. Це ТОВ зареєстровано в 2019 році в Дніпрі, на сьогодні має харківську “прописку”. Засновник – Юрій Ємельяненко, директор – Інна Некрасова. 

За результатами участі у публічних закупівлях ТОВ “Універсал Пром Трейд” уклало 31 договір підряду загальною ціною майже 70 млн гривень. Всі його замовлення зводяться до надання в оренду вантажного транспорту, а основним замовником є АТ “Укргазвидобування” та його філії. 

Раніше КВ повідомляла, що ТОВ “Універсал Пром Трейд” брало участь у тендері на знесення за 91,13 млн гривень цеху №5 АТ “Перший Київський машинобудівний завод” (ПАТ “НВП “Більшовик”) в рамках реконструкції Шулявського шляхопроводу. За це замовлення компанія змагалася з ТОВ “Промін Буд Сервіс” (попереднім підрядником реконструкції дамб мулових полів БСА) та переможцем тендеру на знесення цеху ТОВ “Мостицький-2”.

З трьох підрядників ФОПів, які в якості інженерів братимуть участь у реконструкції дамб мулових полів БСА, найбільш цікавим виявився Павло Нуждов з Миколаєва. Він був зареєстрований як ФОП у 2017 році. В 2016 році ця людина очолювала Управління капітального будівництва Миколаївської облдержадміністрації, а після звільнення у 2017 році – в рамках кримінального провадження він та три його колеги отримали підозру у присвоєнні 5 млн бюджетних гривень. Однак справа була закрита, оскільки правоохоронці не змогли довести його провину в установлений термін.

Читайте по темі: Позафракційний депутат Ради Яценко отримав у спадок квартиру у Києві за 10,9 млн гривень

У решти двох інженерів досьє більш скромне. Павло Науменко зареєструвався як фізособа-підприємець у 2016 році у Харкові. Основний вид діяльності – будівництво житлових і нежитлових будівель. Олег Тунік був оформлений ФОПом у 2021 році у Києві з основним видом діяльності діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах.

Історія реконструкцій дамб

Нинішній договір є шостим з тих, які КП “Київбудреконструкція” укладало на реконструкцію дамб мулових полів № 1 та № 2 БСА. На початку три підряди дісталися одній компанії – ТОВ “Гарантбуд”: перший договір (ціна договору і оплата по факту – 508,08 млн гривень) був укладений в червні 2018 року, другий (ціна – 124,12 млн гривень, оплата по факту – 111,86 млн гривень) в грудні 2018 року. Через три роки, в грудні 2021 року, був підписаний третій договір з ціною 20,32 млн гривень, однак невдовзі він був розірваний через порушення підрядником календарного плану робіт (оплата по факту склала 6,58 млн гривень).

Четвертий договір “Київбудреконструкція” уклала в листопаді 2022 року з ТОВ “Промін Буд Сервіс” (ціна – 69,99 млн гривень). Але його умови підряднику виконати не судилося, сторони розірвали угоду за згодою сторін з оплатою всього 5,6 млн гривень. П’ятий договір ціною 254,99 млн гривень підписали потім з цим самим підрядником, якому по факту сплатили 253,36 млн гривень.

Зазначимо, що з 2021 року угоди на реконструкцію дамб мулових полів №1 та №2 БСА передбачали виключно перевезення грунту та нарощення ним дамб і перемичок навколо полів.

Отже, загальна ціна пʼяти укладених раніше договорів складає 997,53 млн гривень (з нинішнім 1,36 млрд гривень), а фактична оплата по ним вже становить 885,51 млн гривень.

Нагадаємо, що проект реконструкції дамб мулових полів БСА № 1 та № 2 Київська міськдержадміністрація (КМДА) затвердила своїм розпорядженням від 23.03.2017 року № 106 із загальною кошторисною вартістю робіт в розмірі 634,249 млн гривень. Після цього кошторис кілька разів переглядали, щоразу збільшуючи вартість робіт. Так, у липні 2018 року реконструкція здорожчала до 704,38 млн гривень (розпорядження КМДА від 24.07.2018 року № 1298), в грудні 2018 року – до 957,01 млн гривень (розпорядження КМДА від 19.12.2018 року № 2302, чинне).

Довідка

БСА ПрАТ “АК “Київводоканал” (****) – єдина в Києві очисна станція, що обслуговує не тільки столицю, а й населені пункти Київської області (Вишгород, Ірпінь, Вишневе, Бортничі, Гнідин, Щасливе, Чабани, Коцюбинське, Погреби, Новосілки, Гатне, Софіївську та Петропавлівську Борщагівку). Станція знаходиться на вул. Колекторній, 1 в Дарницькому районі Києва.

Мулові поля БСА є комплексом інженерних споруд, куди осад зі стічних вод перекачується для подальшого сушіння в природних умовах. Знаходяться вони поблизу села Ревне Бориспільського району Київщини. Мулових полів у станції три, але робочими наразі є №1 і №2. Протягом останніх років час від часу звучать заяви про їх тотальне переповнення: ще в 2019 році в “Київводоканалі” повідомляли, що мулові поля займали 272 га, і при проектній потужності у 3,5 млн куб. м. були переповнені втричі. Для уникнення аварій дамби полів постійного нарощують, щоб забезпечити можливість відкачування туди стоків. Разом з тим в “Київводоканалі” в 2019 році зазначали, що проблему з переповненістю мулових полів можна буде вирішити тільки після комплексної реконструкції всієї БСА, бо це дозволить значно зменшити об’єм осаду.

Реконструкцію самої БСА колись планувалося провести в рамках кредитної угоди між Японським агентством міжнародного співробітництва JICA та Кабінетом міністрів України. Наприкінці червня 2021 року в “Київводоканалі” заявили, що узгодили графік переговорів і склали дорожню карту якнайшвидшого укладання генерального контракту. Будівельні роботи планували розпочати в липні 2021 року і завершити у 2027 році. Проте це все були довоєнні плани, а зараз це японське агентство серед іншого допомагає населеним пунктам Київщини в переробці відходів від руйнувань.

КП “Дирекція з капітального будівництва та реконструкції “Київбудреконструкція” засновано в 2011 році Київрадою. Статутний капітал – 200 тис. гривень. Керує підприємством Анатолій Сульдін (на колажі ліворуч). На сайті КМДА вказано, що “Київбудреконструкція” займається забезпеченням будівництва, реконструкції та переобладнання споруд та об’єктів житлово-комунального господарства столиці.

КП “Київбудреконструкція” підпорядковане Департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА, який з 17 липня 2017 року очолює Дмитро Науменко. За роботу цього департаменту відповідає заступник голови КМДА Петро Пантелеєв, який також координує роботу ПрАТ “АК “Київводоканал”.

ПАТ “АК “Київводоканал” з 1 листопада 2023 року знаходиться під керівництвом Олега Лисюка (до цього, з 26 липня 2023 року, він очолював цю компанію на правах “в.о.” гендиректора, будучи заступником керівника по капітальному будівництву та інвестиціях, на колажі праворуч). 25,46% акцій цього підприємства перебуває у комунальній власності Києва в особі Департаменту комунальної власності КМДА, 67% акцій належить ПрАТ “Компанія Київенергохолдинг” (має офшорне коріння, хоча формально на 61% належить Департаменту комунальної власності КМДА).

kyivvlada.com.ua

Автор: Альона Момот

Читайте по темі:

У Подільському районі Києва рятувальники гасять пожежу, є потерпілий
Екскерівницю Червоного Хреста одного з підрозділів в Києві запідозрили у привласненні "гуманітарки" на майже 4 мільйони
Близькі родичі київських посадовців використовують дітей-сиріт, щоб уникнути мобілізації і втекти за кордон
Нацполіція хоче припинити “бездозвільну” житлову забудову “КСМ-Груп” на столичному Академмістечку
У Київраді збираються передати оточенню Кушніра землю під історичною будівлею “лісопильні Сніжка”
Київский дитсадок на Дарниці відремонтують за 217 мільйонів з дорогим утеплювачем
У Києві сталася пожежа у житловому комплексі "Республіка"
У Пущі Водиці шахраї обманом заволоділи документами на будинок і земля вартістю 7,3 млн гривень
Казахський журналіст-опозиціонер Айдос Садиков помер після замаху у Києві
Що відбувається з будівництвом Національного військового меморіального кладовища

Коментарі:

comments powered by Disqus